Cortines Alacantines: Solució tradicional molt efectiva

Les cortines alacantines són uns objectes que cobreixen les portes exteriors d’un habitatge. Tradicionalment aquestes cortines es col·loquen als balcons dels habitatges, cobrint amb ella la barana del mateix i, per tant, els objectes o testos que es troben en aquesta zona de la casa.


L’origen d’aquestes cortines es remunta al segle XIX quan els fusters de la Comunitat Valenciana i del sud d’Espanya ideen una solució per a cobrir les portes i els finestrals dels primers pisos de les ciutats i pobles.

Per a aquells primers esbossos fan servir uns llistons de fusta que s’uneixen entre si amb un filferro (denominat cadeneta), formant un particular teixit rígid que funciona com a aïllant de l’exterior.

Per recollir aquesta estructura es idea un sistema en espiral que s’acciona mitjançant una corda que es col·loca en un dels laterals de l’esmentada cortina. Per facilitar el moviment de la corda, també es col·locava una petita politja.

Perquè el nou sistema aguanti les inclemències meteorològiques, els llistons es pinten de colors o s’envernissen.

Gràcies a aquest sistema, els propietaris dels habitatges podien tenir oberts els seus balcons els dies de sol, però també els de pluja, ja que la cortina alacantina impedeix que l’aigua es coli a l’interior de l’habitatge.

Avui dia el seu ús està molt estès, sobretot a Andalusia i la Comunitat Valenciana, on s’empra per entorpir la quantitat de llum que es projecta en els habitatges d’aquestes zones.

Cortines alacantines: Avantatges
cortinas alicantinasLes cortines alacantines ofereixen molts avantatges sobre altres sistemes de persianes. Algunes de les més destacades són les següents:

  • Solen tenir un preu molt assequible, en comparació amb altres sistemes de cortinatge.
  • En l’actualitat es poden adquirir de molts materials i colors, el que ens permet poder adequar-les a la nostra decoració i entorn.
  • Es poden realitzar a mida, pel que podem utilitzar-la en qualsevol tipus de finestra.
  • La seva instal·lació és molt senzilla i no cal que contractem els serveis d’un professional per poder comptar amb elles en les nostres finestres o balcons. En aquest sentit cal destacar que aquestes cortines es col·loquen sense haver de realitzar modificacions en l’estructura de la porta sobre la qual volem col·locar-la. De fet, ha prou amb dues puntetes per poder penjar-la i poder començar a gaudir de les seves prestacions.
  • S’obrin i tanquen de manera senzilla, el que allarga la vida de les mateixes al no dependre de sistemes electrònics o mecànics que requereixin algun tipus de revisió periòdica.

En contra cal destacar que es tracta de cortines amb una vida limitada, sent aquesta durabilitat directament proporcional al lloc en què es trobi i de les inclemències meteorològiques que suporten.

Les cortines alacantines avui

cortinas alicantinas

Les cortines alacantines han evolucionat notablement des dels seus inicis, i en l’actualitat podem trobar un ampli assortiment d’aquest tipus de realització.

Així, es poden adquirir fabricades en PVC, alumini i fins i tot de fustes seleccionades. En aquest últim cas es trien els millors llistons de fusta de pi, rebutjant els que presentin nusos o deformacions similars. I és que de no ser així, els llistons no encaixarien entre si.
En l’actualitat, a més, podem adquirir una variant d’aquestes alacantines que s’anomena “mini cortines”. Aquest nom es deu al fet que la seva matèria primera són tauletes molt fines i primes que es cusen amb un fill especial, conformant una estructura molt similar a la de les estores.

Com en el cas de les cortines alacantines confeccionades amb llistons de fusta, aquestes minicortinas les podem trobar en diferents colors i acabats.
Les cortines alacantines són solucions tradicionals que es troben amb facilitat entre l’oferta de molts fabricants, encara que cal ser rigorós amb la selecció que realitzem ja que no totes són de la mateixa qualitat. D’aquí que el millor sigui demanar opinió als professionals del sector.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *